Najważniejsze składniki odżywcze roślin
Podobnie jak każdy organizm żywy, również rośliny aby osiągać prawidłowe wzrosty potrzebują szeregu różnych składników odżywczych. Wprawdzie w przypadku profesjonalnych szklarni, odpowiednie odżywienie uprawianych roślin i warzyw często jest procesem zautomatyzowanym, czasami warto jednak wrócić do fundamentalnych podstaw.
Potas, azot i fosfor - czyli trzy najważniejsze składniki odżywcze roślin
Azot
Pierwiastek niezbędny do rozwoju i wzrostu roślin. Wewnątrz rośliny azot jest wykorzystywany jako budulec między innymi chlorofilu, aminokwasów i białek. Azot jest klasyfikowany jako mobilny składnik pokarmowy rośliny, co oznacza, że roślina ma zdolność transportu tego składnika odżywczego z różnych miejsc w zależności od tego, gdzie jest potrzebna.
Jeśli roślina cierpi na brak azotu, jej górny, najmłodszy wzrost może mieć zielony wygląd, podczas gdy starsze liście mogą mieć odcień jasnozielony lub żółtawy. Nadmiar azotu objawia się nadmiernymi wzrostami oraz ciemnozieloną barwą liści.
Potas
Potas przede wszystkim wspomaga prawidłowy przepływ wody wewnątrz rośliny. Wspomaga on również funkcjonowanie rośliny w razie wystąpienia niedogodnych lub trudnych warunków. Podobnie, jak azot i fosfor, składniki potasu przemieszczają się wewnątrz rośliny. Potas gromadzony w systemie korzeniowym rośliny wspomaga proces transportu wody do wyższych jej części.
Objawy oraz oznaki mogące świadczyć o braku potasu u roślin to pożółkłe krawędzie liści, zahamowany wzrost rośliny oraz niekiedy zdeformowane liście.
Fosfor
Wykorzystywany jest do generowania energii wewnątrz komórek rośliny. Jest również głównym budulcem DNA i RNA. Przeprowadzane badania wskazały, iż fosfor potrzebny jest roślinie przede wszystkim do prawidłowego rozwoju korzeni. Składnik zwiększa również odporność rośliny na występowanie różnych chorób.
Oznaki niedoboru fosforu mogą być trudne do zaobserwowania. Rośliny z niedobrem tego składnika często charakteryzują się brakiem lub bardzo małym poziomem wzrostu na wczesnych etapach rozwoju.
Inne, ważne składniki odżywcze
Wapń
Wapń jest głównym budulcem ścian komórkowych roślin. Pozwala on zmniejszyć szkody powodowane przez szkodniki, a także przyczynia się do prawidłowego rozwoju owoców. Uważa się, iż wapń jest pierwiastkiem nie przemieszczającym się wewnątrz rośliny. Objawy niedoboru pojawią się zatem najpierw w nowych tkankach i owocach. Objawy mogą się jednak różnic, w zależności od tego w jakiej części rośliny niedobór występuje.
Warto pamiętać, iż większość problemów ze wzrostem roślin oraz zaburzenia na poziomie owocu, związane są właśnie z brakiem odpowiedniego poziomu wapnia w tkance roślinnej.
Magnez
Magnez znajduje się wewnątrz każdej cząsteczki chlorofilu. Składnik ten wykorzystywany jest również jako budulec aminokwasów. Magnez należy do mobilnych składników odżywczych rośliny i bardzo często przenoszony jest ze starszych tkanek rośliny, do nowych, aktywnie rosnących.
Niedobór magnezu najczęściej objawia się zahamowanym wzrostem rośliny oraz bladożółtą barwą na najstarszych liściach rośliny.
Siarka
Ten pierwiastek odgrywa ważną rolę w procesie wytwarzania chlorofilu i regulacji poziomu azotu. Siarka jest również głównym budulcem aminokwasów i białek wewnątrz rośliny. Podobnie jak wapń, pierwiastek ten uznawany jest jako nieruchomy. Objawy niedoboru siarki w roślinie, widoczne są przede wszystkim w starszych jej częściach, gdzie występować może kolor bladożółty.