Mała szklarnia

Mała szklarnia - co i jak sadzić?

Pierwszym istotnym i często pojawiającym się problemem, z którym spotykają się właściciele domowych szklarni jest zazwyczaj mała przestrzeń. Naturalnym jest, iż staramy się wykorzystać maksymalnie dostępne miejsce, tak aby posadzić w szklarni możliwie największą liczbę warzyw. W niniejszym artykule postaramy się wskazać, od czego najlepiej zacząć i co sadzić w domowej szklarni.

Sposoby na małą szklarnię

Dobrze przemyślany i zaplanowany rozkład szklarni. To zdecydowanie pierwsza rzecz, od której należy zacząć aby zmaksymalizować wydajność dostępnej przestrzeni. Dobrą praktyką jest zamontowanie wzdłuż jednej strony szklarni półek lub regału. Dzięki temu uzyskamy sporą ilość miejsca na posadzenie mniejszych warzyw, takich jak wszelkiego rodzaju sałaty czy zioła.
 
Pamiętajmy, iż ustawione w drugiej części regały rzucać będą dość sporo cienia, dlatego warto umieścić je po północnej stronie szklarni. Natomiast bardziej nasłonecznioną, południową część warto pozostawić dla uprawy warzyw, rosnących wyżej takich jak pomidory czy ogórki.
 

Warzywa i rośliny szklarniowe, wykorzystujące cień

  • bakłażany
  • oregano
  • szparagi
  • sałaty

Warzywa i rośliny szklarniowe, wymagające dużego nasłonecznienia

  • pomidory
  • kabaczki
  • melony
  • truskawki
Faktem również jest, iż w pełni gorącego lata, niezwykle istotne jest aby zapewnić odpowiednią ilość cienia w całej szklarni (nawet warzywom wymagającym dużego naświetlenia). Najlepszym rozwiązaniem jest wyposażenie szklarni w odpowiednie środki do cieniowania, umożliwiające uzyskanie pełnej kontroli naświetlenia szklarni.
 
Sadząc warzywa można wziąć też pod uwagę, iż z czasem rośliny wyższe zapewniać będą cień wszystkim niższym. Dla przykładu, cień dla sałat czy ziół można uzyskać sadząc w odpowiednim miejscu krzaki pomidorów, fasoli lub groszku.

Dorośnij na zewnątrz

Rzeczą wartą przemyślenia, dla optymalizacji przestrzeni w szklarni jest wybranie tych warzyw i roślin, które rosnąć będą równie dobrze na zewnątrz.
 
W tym celu, jako dobre rozwiązanie można przyjąć rozpoczęcie sadzenia części warzyw w szklarni (na początku sezonu), a następnie gdy temperatura powietrza i gleby jest już odpowiednio wysoka ich przesadzenie na zewnątrz. Istotnym jednak jest aby sadzonki były już wystarczająco duże i mocne.
 
Technika ta jest skuteczna w przypadku wszystkich warzyw z natury cebulowatych i okopowych.

Z kolei najczęściej uprawiane w szklarniach warzywa i rośliny, które powinny pozostać w szklarni to:

Owoce
  • truskawki
  • melony
Warzywa 
  • cukinie
  • ogórki
  • pomidory
  • fasolka szparagowa
  • kabaczki

Rotacja upraw

cukiniaFakt, iż szklarnia może być wykorzystywana praktycznie przez cały rok jest również okazją do wykorzystania jej przestrzeni.
 
Jeżeli warunki atmosferyczne sprzyjają, jest dużo słońca a na zewnątrz panują wysokie temperatury, w celu maksymalizacji ilości zbiorów warto postawić na warzywa wymagające większej ilości słońca.
 
Dysponując małą przestrzenią, dobrze jest również brać pod uwagę przyszłą wielkość sadzonych warzyw. Pamiętajmy, iż warzywa takie jak np. cukinia osiągają wielkość nawet 1 m. Dodatkowo, dla prawidłowego rozwoju części warzyw, konieczne jest sianie w grupach co może powodować, iż dla innych grup warzywa pozostanie bardzo niewiele miejsca.
 

Kiedy brak już miejsca

Kiedy cała dostępna w szklarni powierzchnia została już zagospodarowana, dobrą praktyką jest (jeżeli to możliwe) dodatkowe posadzenie roślin wiszących. Górną część szklarni można z powodzeniem wykorzystać, podwieszając kosze do uprawy np. pomidorów wiśniowych.