pH gleby dla roślin, warzyw i owoców
Odpowiednie pH gleby to istotny element upraw każdego rodzaju. Odpowiednie pH gleby pozwala rośliną lepiej wchłaniać składniki odżywcze. Nieodpowiednie pH wprawdzie nie zabija roślin, jednak ma ogromny wpływ na osiągane wzrosty.
W artykule
- pH od 6,5 do 7,0
- Jak regulować pH gleby?
- Tabela poziomów pH gleby dla warzyw
- Tabela poziomów pH gleby dla drzew i krzewów
- Tabela poziomów pH gleby dla kwiatów
pH od 6,5 do 7,0
Lekko kwaśny poziom pH gleby do poziomu neutralnego pozwala na prawidłowy rozwój większości roślin. Jest to optymalny poziom dla typowego ogrodu przydomowego. Niektóre z najbardziej popularnych owoców jak np. borówki lepiej rozwijają się w glebie nieco bardziej kwaśnej, a z kolei szparagi lepiej radzą sobie w glebie obojętnej lub lekko zasadowej.
Jak regulować pH gleby?
Po określeniu poziomu pH gleby, konieczne może być jego dostosowanie go do potrzeb uprawianych roślin.
Oby zmniejszyć kwasowość gleby zastosować można drobno zmielony wapień lub popiół drzewny. Z kolei zmniejszenie zasadowości gleby można osiągnąć poprzez zastosowanie siarczanu wapnia (np. gips), mielonej siarki lub kompostu.
Tabela poziomów pH gleby dla warzyw
Ziemniak: pH od 4,8 do 6,5
Pomidor: pH od 5,5 do 7,5 (Zobacz: Pomidory w szklarni)
Marchew: pH od 5,5 do 7,0 (Zobacz: Marchew w szklarni)
Czosnek: pH od 5,5 do 8,0
Papryka: pH od 6 do 6,8 (Zobacz: Papryka w szklarni)
Ogórek: pH od 5,5 do 7,0 (Zobacz: Ogórki szklarniowe)
Szparagi: pH od 6,0 do 8,0
Fasola: pH od 6,0 do 7,5 (Zobacz: Fasola szparagowa w szklarni)
Burak: pH od 6,0 do 7,5
Brokuły: pH od 6,0 do 7,0 (Zobacz: Uprawa szklarniowa brokułów)
Brukselka: pH od 6,0 do 7,5
Kapusta: pH od 6,0 do 7,0
Kalafior: pH od 5,5 do 7,5
Seler: pH od 5,8 do 7,0
Szczypiorek: pH od 6,0 do 7,0
Jarmuż: pH od 6,0 do 7,5
Sałata: pH od 6,0 do 7,0
Groch: pH od 6,0 do 7,5
Pieprz: pH od 5,5 do 7,0
Dynia: pH od 5,5 do 7,5
Rzodkiewka: pH od 6,0 do 7,0
Szpinak: pH od 6,0 do 7,5
Tabela poziomów pH gleby dla drzew i krzewów
Jabłoń: pH od 5,0 do 6,5
Grusza: pH od 6,0 do 7,5
Lipa: pH od 6,0 do 7,5
Brzoza: pH od 5,0 do 6,5
Jeżyna: pH od 5.0 do 6.0
Borówka: pH od 4.0 do 6.0
Bukszpan: pH od 6,0 do 7,5
Lilia: pH od 6,0 do 7,5
Dąb: pH od 5,0 do 6,5
Wierzba: pH od 6,0 do 8,0
Świerk: pH od 5,0 do 6,0
Tabela poziomów pH gleby dla kwiatów
Krokus: pH od 6,0 do 8,0
Żonkil: pH od 6,0 do 6,5
Liliowiec: pH od 6,0 do 8,0
Mieczyk: pH od 5,0 do 7,0
Hibiskus: pH od 6,0 do 8,0
Hiacynt: pH od 6,5 do 7,5
Irys: pH od 5,0 do 7,5
Konwalia: pH od 4,5 do 6,0
Nagietek: pH od 5,5 do 7,5
Narcyz: pH od 5,5 do 6,5
Nasturcja: pH od 5,5 do 7,5
Bratek: pH od 5,5 do 6,5
Piwonia: pH od 6,0 do 7,5
Róża: pH od 5,5 do 7,0 (Zobacz: Uprawa róż w szklarni)
Słonecznik: pH od 6,0 do 7,5
Tulipan: pH od 6,0 do 7,0