pH gleby dla roślin, warzyw i owoców

Odpowiednie pH gleby to istotny element upraw każdego rodzaju. Odpowiednie pH gleby pozwala rośliną lepiej wchłaniać składniki odżywcze. Nieodpowiednie pH wprawdzie nie zabija roślin, jednak ma ogromny wpływ na osiągane wzrosty.


W artykule


pH od 6,5 do 7,0

Lekko kwaśny poziom pH gleby do poziomu neutralnego pozwala na prawidłowy rozwój większości roślin. Jest to optymalny poziom dla typowego ogrodu przydomowego. Niektóre z najbardziej popularnych owoców jak np. borówki lepiej rozwijają się w glebie nieco bardziej kwaśnej, a z kolei szparagi lepiej radzą sobie w glebie obojętnej lub lekko zasadowej.

Jak regulować pH gleby?

Po określeniu poziomu pH gleby, konieczne może być jego dostosowanie go do potrzeb uprawianych roślin.
 
Oby zmniejszyć kwasowość gleby zastosować można drobno zmielony wapień lub popiół drzewny. Z kolei zmniejszenie zasadowości gleby można osiągnąć poprzez zastosowanie siarczanu wapnia (np. gips), mielonej siarki lub kompostu.

Tabela poziomów pH gleby dla warzyw

Ziemniak: pH od 4,8 do 6,5
Pomidor: pH od 5,5 do 7,5 (Zobacz: Pomidory w szklarni)
Marchew: pH od 5,5 do 7,0 (Zobacz: Marchew w szklarni)
Czosnek: pH od 5,5 do 8,0
Papryka: pH od 6 do 6,8 (Zobacz: Papryka w szklarni)
Ogórek: pH od 5,5 do 7,0 (Zobacz: Ogórki szklarniowe)
Szparagi: pH od 6,0 do 8,0
Fasola: pH od 6,0 do 7,5 (Zobacz: Fasola szparagowa w szklarni)
Burak: pH od 6,0 do 7,5
Brokuły: pH od 6,0 do 7,0 (Zobacz: Uprawa szklarniowa brokułów)
Brukselka: pH od 6,0 do 7,5
Kapusta: pH od 6,0 do 7,0
Kalafior: pH od 5,5 do 7,5
Seler: pH od 5,8 do 7,0
Szczypiorek: pH od 6,0 do 7,0
Jarmuż: pH od 6,0 do 7,5
Sałata: pH od 6,0 do 7,0
Groch: pH od 6,0 do 7,5
Pieprz: pH od 5,5 do 7,0
Dynia: pH od 5,5 do 7,5
Rzodkiewka: pH od 6,0 do 7,0
Szpinak: pH od 6,0 do 7,5

Tabela poziomów pH gleby dla drzew i krzewów

Jabłoń: pH od 5,0 do 6,5
Grusza: pH od 6,0 do 7,5
Lipa: pH od 6,0 do 7,5
Brzoza: pH od 5,0 do 6,5
Jeżyna: pH od 5.0 do 6.0
Borówka: pH od 4.0 do 6.0
Bukszpan: pH od 6,0 do 7,5
Lilia: pH od 6,0 do 7,5
Dąb: pH od 5,0 do 6,5
Wierzba: pH od 6,0 do 8,0
Świerk: pH od 5,0 do 6,0

Tabela poziomów pH gleby dla kwiatów

Krokus: pH od 6,0 do 8,0
Żonkil: pH od 6,0 do 6,5
Liliowiec: pH od 6,0 do 8,0
Mieczyk: pH od 5,0 do 7,0
Hibiskus: pH od 6,0 do 8,0
Hiacynt: pH od 6,5 do 7,5
Irys: pH od 5,0 do 7,5
Konwalia: pH od 4,5 do 6,0
Nagietek: pH od 5,5 do 7,5
Narcyz: pH od 5,5 do 6,5
Nasturcja: pH od 5,5 do 7,5
Bratek: pH od 5,5 do 6,5
Piwonia: pH od 6,0 do 7,5
Róża: pH od 5,5 do 7,0 (Zobacz: Uprawa róż w szklarni)
Słonecznik: pH od 6,0 do 7,5
Tulipan: pH od 6,0 do 7,0