Marchew w szklarni
Marchew to jedno z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych warzyw w Polsce. Według statystyk to trzecie, po ziemniakach i pomidorach najczęściej wybierane warzywo przez Polaków. Polska jest również potęgą jeśli chodzi o produkcję marchwi w Unii Europejskiej – plasuje się tam na drugim miejscu.
Popularność tego warzywa z rodziny selerowatych wynika z kilku przyczyn – stosunkowo łatwej uprawy, szerokiego spektrum zastosowań w kuchni, bogactwa w witaminy i wartości odżywcze, a także z jego dostępności przez cały rok. Z drugiej strony, to właśnie łatwość uprawy sprawia, że robi się to w Polsce nie tylko na dużą skalę, w profesjonalnych szklarniach, ale także także na działkach i w przydomowych ogródkach.
Marchew – kilka faktów i ciekawostek
Marchew to warzywo (choć np. w Portugalii traktowane jest jako owoc i robi się z niej m.in. dżemy) znane od kilku tysięcy lat, które pochodzi najprawdopodobniej z Chin, które są również jej największym światowym producentem. W Europie pojawiła się w średniowieczu i co może być zaskakujące, początkowo uprawiana była odmiana w kolorach czarnym czy białym. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano odmianę pomarańczową, czyli tę najpowszechniej znaną i stosowaną, która swój kolor zawdzięcza beta-karotenowi.
Można spotkać również marchew żółtą, fioletową czy czerwoną, a znanych jest około 20 jej odmian, których wielkość waha się od zaledwie kilku centymetrów, do nawet kilkudziesięciu. Powszechnie znana jest jako roślina uprawna, jednak występuje również pospolicie w stanie dzikim na terenach Europy, Azji czy północnej Afryki. Mimo, że w aż 88% składa się z wody, posiada szereg witamin i wartości odżywczych – wspomniany beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę K, a także wapń, żelazo czy fosfor.
Najważniejsze zasady uprawy marchwi
Mimo, że marchew nie jest bardzo wymagającym warzywem i jej uprawa jest stosunkowo łatwa, jak każdej roślinie, należy zapewnić jej odpowiednie warunki do rozwoju. Dotyczy to zarówno przygotowania podłoża czy sposobu sadzenia, a także optymalnej temperatury czy wilgotności. Podejmując uprawę marchwi na szerszą skalę, najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie szklarni, które pozwolą na zapewnienie i stałe utrzymywanie jak najlepszych warunków, do jak najbardziej efektywnej uprawy.
Z racji dużej różnorodności odmian marchwi, warto dobrze zastanowić się nad wyborem takiej, która najlepiej nadaje się do warunków szklarniowych, a dodatkowo wziąć pod uwagę jej przeznaczenie – jedne lepiej nadają się do przetwórstwa, a inne na tzw. świeży rynek. Dostosowanie się do kilku ważnych zasad, pozwoli na przeprowadzenie całego procesu z powodzeniem i oczekiwanymi efektami.
Przygotowanie, siew, pielęgnacja, zbiory
Przygotowując glebę pod siew marchwi, należy wykonać kilka ważnych czynności. Z jednej strony powinna być ona bogata w niezbędne składniki mineralne, ale z drugiej nie zaleca się stosowania zbyt dużej ilości nawozów, ze względu na podatność do kumulowania się w korzeniach szkodliwych azotanów. Powinna być to gleba lekka, przepuszczalna, o odczynie 6,0-6,5 pH i wilgotności na poziomie 60-65%.
Podłoże powinno być odchwaszczone, odpowiednio spulchnione i zagrabione. Termin wysiewu powinien być dobrany do odmiany marchwi, a przy łagodnej zimie i osiągnięciu odpowiednich warunków w szklarni, można rozpocząć go już w lutym.
Odstępy między nasionami powinny wynosić ok. 15 cm, a sianie powinno być na głębokości do 3 cm. Z jednej strony ułatwia to pielęgnację, a z drugiej zapewnia optymalny rozrost warzyw.
Kiełkowanie zaczyna się po ok. 2-3 tygodniach, przy czym należy pamiętać o utrzymywaniu optymalnej wilgotności gleby przez cały okres wzrostu. Najlepiej zapewnić ją stosując odpowiedni system nawadniania, a jest to o tyle istotne, że jeśli podłoże jest zbyt suche, nasiona bardzo szybko obumierają.
Innym zagrożeniem dla plonów jest tzw. połyśnica marchwianka, która powoduje gorzknienie i gnicie korzeni. Najlepiej walczyć z nią opryskami lub ekologicznymi środkami ochrony roślin. Można również stosować okrywanie grządek włókniną lub siatką. Marchew charakteryzuje się dość wysoką odpornością na choroby.
Najlepsza temperatura do prawidłowego rozwoju to ta w granicach 24-25 stopni w dzień i ok. 13-15 stopni w nocy. Warunki te najłatwiej osiągnąć wiosną, jesienią i w czasie niezbyt mroźnej zimy. Jednak nawet w przypadku nieco niższych temperatur – marchew znosi je co najmniej dobrze. W zapewnieniu optymalnych warunków bez wątpienia pomogą takie rozwiązania jak kurtyny szklarniowe czy systemy cieniowania. Pozwalają na efektywną kontrolę klimatu oraz dostosowywanie warunków świetlnych panujących w szklarni, pomagając tym samym w osiągnięciu jak najlepszych zbiorów.
Zbiory przeprowadza się z reguły po około 7 - 10 tygodniach od siewu, w zależności od odmiany i warunków. Marchew jest warzywem, które dobrze się przechowuje po zbiorach, długo zachowując swoje właściwości.
Nasza firma oferuje systemy kurtyn szklarniowych najwyższej jakości. W naszej ofercie dostępne są między innymi zasłony termoizolacyjne i cieniujące. Ponad 10 lat doświadczenia pozwala oferować naszym klientom najlepsze rozwiązania, dostosowane do indywidualnego zapotrzebowania.
Zapraszamy do kontaktu z naszą firmą pod numerem telefonu 664 018 390