Rośliny szybko rosnące

Szybko rosnące warzywa i owoce - do upraw szklarniowych

Uprawa roślin w szklarni umożliwia znaczne przyspieszenie ich wzrostu oraz nadejście momentu zbierania plonów. Wskazuje się na fakt, iż wydawane są one nawet do 6 tygodni wcześniej niż w przypadku roślin znajdujących się w gruncie. Warzywa i owoce uprawiane w szklarni niewątpliwie zapewnią wyższy i szybszy dochód w przedsiębiorstwach wykonujących tego typu działalność produkcyjną.

Uprawa brokułów i soczewicy

Z uwagi na szybkie wzrosty, uprawa brokułów w szklarni jest coraz bardziej popularna. Idealnie nadają się one do sadzenia we wczesnym sezonie, dlatego ich wysiew zaczyna się już w drugiej połowie lutego. Jest to możliwe dzięki wysokiej odporności tych roślin na niskie temperatury. Planując jesienny zbiór brokułów należy wysiać je na rozsadniku w połowie maja. Od tego momentu do zbiorów mija zaledwie 7 tygodni, co jest wysoce satysfakcjonującym wynikiem.
 
Soczewica to roślina, która najbardziej obfite plony wydaje w klimacie kontynentalnym. Dlatego tak istotne jest zachowywanie odpowiedniej wilgoci i stosunkowo wysokiej temperatury podczas jej wzrostu. Ponadto należy zadbać o jej odpowiednie naświetlenie. Soczewica uprawiana w szklarni kiełkuje już po 5 dniach od wysiewu.

Rzodkiewka, bazylia, kolendra i jarmuż jako rośliny zapewniające efektywną uprawę szklarniową

Istotną zaletą warzyw wymienionych powyżej jest fakt, iż mogą one wzrastać z pojemnikach oraz płytkich tacach, dzięki czemu stanowią idealne uzupełnienie wolnych miejsc pozostałych w szklarni w ramach uprawy większych roślin. Są one zatem świetnym rozwiązaniem zapewniającym zwiększenie zysków producenta. Doskonale sprawdzą się także w przypadku mniejszych szklarni ogrodowych.
 
Zapewnienie odpowiednich warunków wzrostu tych roślin, do których należy wysoka wilgoć podłoża, stanowisko półcieniste oraz wysoka temperatura, umożliwi zebranie plonów już w ciągu 4 tygodni od momentu zasadzenia. Dodatkowo należy wskazać na fakt, iż najszybciej rosnącą rośliną z tej kategorii jest rzodkiewka, co z pewnością może wpłynąć na szybkość osiągania zysków z tytułu sprzedaży tego warzywa. Kolejną zaletą jest jej łatwa uprawa, niewymagająca szczególnie skomplikowanych narzędzi oraz warunków wzrostu.

Efektywna uprawa sałaty liściastej, szpinaku, rukoli i zielonej cebuli

Uprawa szklarniowa groszkuUprawa sałaty w szklarni jest uzasadniona wyłącznie w miesiącach zimowych i wiosennych, ponieważ latem dominują odmiany polowe. Warto pamiętać, że podstawowym czynnikiem wpływającym na wzrost tej rośliny jest jej prawidłowe oświetlenie oraz zachowanie odpowiedniej temperatury. Z tego powodu uprawy prowadzone w okresie zimowym powinny odbywać się w szklarniach ogrzewanych.
 
W tym przypadku należy także odpowiednio doświetlić wybrany obiekt. Niektóre gatunki sałaty uprawiane w warunkach szklarniowych zapewniają zbiory już po 30 dniach od jej zasadzenia.
 
Ponadto wskazuje się na fakt, iż dla maksymalizacji zysków osiąganych z uprawy tej rośliny, odpowiednim rozwiązaniem często okazuje się zrywanie pojedynczych liści sałaty po osiągnięciu przez nie rozmiarów powyżej 8cm. Czynność ta jest wysoce opłacalną alternatywą dla zbierania całych główek.
 
Uprawa szpinaku przyniesie najlepsze efekty, jeśli będzie odbywać się na stanowiskach oświetlanych przez większość doby. Możliwy jest także wzrost tych roślin w warunkach lekko zacienionych, jednak w takiej sytuacji należy poświęcić zdecydowanie więcej czasu i funduszy na odpowiednią pielęgnację uprawy.
 
Zaletą szpinaku jest jego wysoka odporność na spadki temperatur. Może być on z powodzeniem uprawiany nawet w -7°C.
 
Powyższa właściwość umożliwia wykorzystywanie szpinaku w ramach przedplonu oraz poplonu. Dodatkowo jego uprawa jest wyjątkowo nieskomplikowana, ponieważ jej jedynym niezbędnym elementem jest regularne nawadnianie podłoża. Wskazuje się także na krótki okres wzrostu wynoszący od 4 do 6 tygodni.
 
Również rukola jest rośliną, która zapewni efektywną uprawę w szklarni przez cały rok. Dzięki temu, że jej wzrost jest możliwy we wszystkich strefach klimatycznych, nie wymaga ona szczególnej temperatury ani naświetlenia.
 
Pielęgnacja rukoli sprowadza się jedynie do zapewnienia odpowiedniej wilgotności gleby oraz dostarczenia jej właściwych substancji odżywczych. Zbiór plonów jest możliwy już po upływie miesiąca od momentu wysiewu.
 
Nieco bardziej wymagająca w tym względzie jest zielona cebula. Dla odpowiedniego wzrostu wymaga ona bowiem odpowiedniej gleby o pH w granicach od 6,5 do 7,0. Podłoże powinno być dodatkowo próchnicowe i bogate w składniki odżywcze. Najlepsze plony zapewnia uprawa cebuli na stanowiskach słonecznych. W takich warunkach okres wzrostu wynosi niekiedy zaledwie 3 tygodnie.

Uprawa szklarniowa ogórków i groszku

Ogórki szklarniowe są warzywem, które przez cały rok cieszy się wysokim popytem wśród krajowych konsumentów. Ich uprawa zapewnia większe zyski niż w przypadku odmian gruntowych.
 
Jednak by tak się działo, warto zapewnić odpowiednie warunki dla wzrostu roślin. Najbardziej istotnym czynnikiem jest wysoka temperatura otoczenia. Już w początkowej fazie wzrostu należy utrzymywać ją w granicach 24-25°C za dnia oraz 18-20°C nocą. Warto zagwarantować względną stałość w tej kwestii, ponieważ ogórki są niezwykle wrażliwe na spadki temperatury powietrza. Stanowisko przeznaczone na uprawę musi być intensywnie oświetlone.
 
Sadzonki rosnące we wcześniejszym okresie powinny być rozmieszczone w zagęszczeniu 1 sadzonka na 1m², natomiast w przypadku tych późniejszych będą to 2 sadzonki na tej samej powierzchni. Ogórki powinny być obficie podlewane.
 
Należy przy tym pamiętać o wymogu odpowiedniej temperatury wody. Nie może być ona zbyt zimna ze względu na zagrożenie wystąpienia stresu fizjologicznego u sadzonek.
 
Warto zapewnić wszystkie powyższe warunki, ponieważ właściwa pielęgnacja roślin zagwarantuje satysfakcjonujący wynik produkcyjny przez cały sezon.
 
Pierwsze niewielkie ogórki pojawiają się bowiem już po upływie około 50 dni od ich zasadzenia. Niekiedy podobnie trudnych warunków wymaga uprawa groszku. Ponadto w przypadku odmian wysokich należy zapewnić wzrost roślin przy użyciu palików lub sznurków.
 
Wysiew najczęściej rozpoczyna się na początku marca. Od tego momentu do zbioru plonów w warunkach szklarniowych mija zazwyczaj około 60 dni.
 
Jest to o wiele krótszy czas niż w przypadku odmian rosnących na polu otwartym.

Szklarniowa uprawa maliny

Malina w szklarni może być uprawiana zarówno z glebie, jak i przy użyciu specjalistycznych materiałów, do których należą między innymi wełna mineralna, perlit, koks i substrat torfowy. Ważne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu nawodnienia sadzonek, bowiem malina jest szczególnie wrażliwa na niedostatek lub nadmiar wody. Warto także zadbać o właściwe nawożenie roślin. Odbywa się to poprzez fertygację, czyli system opierający się na dostarczaniu potrzebnych składników odżywczych podczas procesu nawadniania.
 
W takich warunkach tempo wzrostu rośliny wynosi około 50 dni. W celu zahamowania rozwoju chwastów podłoże należy pokryć folią. Dodatkowo warto zagwarantować zapylenie kwiatów malin, co umożliwi maksymalizację wyniku produkcyjnego i wysoką jakość plonu.

Wyposażenie podczas prowadzenia uprawy szklarniowej

Jednym z niezbędnych rozwiązań są systemy kurtyn szklarniowych. Są one uniwersalne, dlatego ich montaż jest możliwy zarówno w nowoczesnych, jak i starszych obiektach.
 
Kurtyny szklarniowe służą ograniczeniu strat energii cieplnej, regulacji oświetlenia szklarni, a także kontroli klimatu uprawy. Systemy dobierane są pod kątem rodzaju roślin i wymaganych przez nie warunków wzrostu. Ponadto na rodzaj kurtyny wpływ ma typ szklarni i jej budowa. Bez wątpienia jest to wyposażenie ułatwiające pracę producenta warzyw i owoców. Systemy kurtyn szklarniowych zapewniają oszczędność kosztów uprawy oraz wygodę jej prowadzenia.

O czym warto pamiętać?

Sama uprawa w szklarni nie jest w stanie zagwarantować uzyskania satysfakcjonujących plonów. Jedynie zapewnienie, kontrola i stałe utrzymanie wszystkich wymaganych dla konkretnej rośliny warunków wewnątrz obiektu umożliwi osiągnięcie zadowalającego wyniku produkcyjnego.
 
Najważniejszymi czynnikami podczas uprawy szklarniowej są między innymi odpowiednie ilość naświetlenia i zacienienia, zwalczanie szkodników atakujących sadzonki oraz zahamowanie rozwoju chwastów. Tylko specjalistyczne wyposażenie jest w stanie zagwarantować odpowiednie warunki przyspieszające wzrost roślin. Nasi eksperci pomogą Państwu dobrać wyposażenie niezbędne do uzyskania zadowalającego wyniku produkcyjnego. Pozostajemy do Państwa dyspozycji!